Buitenkampers (12-11-2017)

 

Land + jaar: Nederland (2013)
Genre: Documentaire
Speelduur: 90 minuten

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Inhoud: Deze documentaire wordt vertoond in samenwerking met IndoFilmcafé, 75 jaar na de inval van Japan in Nederlands-Indië.
Na de film Contractpensions-Djangan loepah!, die werd bekroond met de Kristallen Filmprijs voor meer dan 10.000 bezoekers, brengt regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich in haar nieuwste film de “Buitenkampers” in beeld.
Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting konden aantonen dat ze óók Aziatisch bloed hadden, de Indo-Europeanen, werden niet in Japanse interneringskampen opgesloten. Regisseur Hetty Naaijkens vertelt over het lot van deze grote groep mensen, die zonder bescherming leefden en zowel door de Japanners als door Indonesische vrijheidsstrijders als verraders werden gezien, omdat ze trouw waren aan de kolonisator (Nederland). Zij heeft daarvoor Indische Nederlanders in Nederland en de Verenigde Staten opgezocht. Dorpsgenoot Ine Stoltenborgh is één van de geïnterviewden. In de documentaire vertelt ze uitgebreid over haar leven buiten de kampen tijdens de Japanse bezetting, de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd Bersiap en het gebrek aan erkenning in Nederland. Zij zal ook bij de vertoning aanwezig zijn.

 

Bron: IndoFILMcafe.nl

Facebook